HOME | LAB PROGRAMMING | RATIONAL ROSE DIAGRAM | COMPUTE GRAPHICS | CLASS DIAGRAM | NETWORK PROGRAMING | BEST OF THE SITE

Digital Signal Processing Important 16 Mark Question and Answer IT 1252

PART –B QUESTIONS
1.Describe the concept of frequency in continuous time and discrete time sinusoidal signals
Ans: Waveforms and Derivation
2.State and prove sampling theorem .
Ans: Statement, Derivation, Reconstrution
3.Explain the classification of DT signals.
Ans: a.Linear and non linear systems.
b.Static and dynamic system
c.Causal and noncausal system
d.Stable and unstable system.
4.State and prove the properties of Z transform.
Ans: 1.Linearity
2.Time shifting
3.Convolution
4.Time reversal
5. Differentiation in Z domain
6. Correlation
7.Multiplication
8.Parseval’s theorem
9.Initial Value theorem
10.Final value theorem
5.Problems on Z transform and inverse Z transform.

6.State and prove the properties of DFT.
Ans: 1.Linearity
2. Time reversal
3.Circular convolution
4.Circular symmetries
5. Symmetry properties
6. Circular correlation
7.Priodicity
8.Parseval’s theorem

7.Explain the methods of filtering long data sequences.
Ans: Overlap add method
Overlap save method
Diagrams

8.Derive 8 point radix –2 DIT-FFT algorithm.
Ans: Basic butterfly diagram, Derivation, Complete butterfly diagram.

9. Derive 8 point radix –2 DIF-FFT algorithm
Ans: Basic butterfly diagram, Derivation, Complete butterfly diagram.
.
10. Derive 16 point radix –4 DIF-FFT algorithm.
Ans: Basic butterfly diagram, Derivation, Complete butterfly diagram.

11.Draw the structures of IIR filters
Ans: Direct form I
Direct form II
Cascade structure
Parallel structure
Lattice Ladder structure.

12.Derive the equation for designing IIR filter using backward difference method.
Ans: maping from S plane to Z plane.
d/dt y(t)=y(nT)-y(nT-T)/T
13. Derive the equation for designing IIR filter using impulse invariant method.
Ans: Maping from S plane to Z plane.
Impulse invariant equation

14. Derive the equation for designing IIR filter using bilinear transformation.
Ans: maping from S plane to Z plane.
Bilinear equation S=2/T(1-Z-1/1+Z-1)

15.Problems IIR filter design

16.Explain the steps involved in the design of FIR filter using window technique.
Ans: Specify the equation of window function
Find h(n)
Find hd(n)=h(n)w(n)
Find H(ω)

17. Explain the steps involved in the design of FIR filter using frequency sampling technique.
Ans: Find G(k) from given Hr(k)
Find H(k)

18. Explain the steps involved in the design of FIR filter using Kaiser window .
Ans: Determine hd(n)
Choose δ
Calculate α
Determine the parameter α s
Choose the parameter
Find N
Calculate yhe window function wk(n)
Find h(n)=wk(n) hd(n)

19. Draw the structures of FIR filters.
Ans: Direct form
Cascade structure
Parallel structure
Lattice structure.

20.Problems on design techniques and structures of FIR filters.

21.Explain the different types of representations in digital systems.
Ans:Fixed Point
Floating point
Block floating point

22.Disscuss the different types of quantization errors.
Ans:Input quatization error
Proct quantization error.
Coeffient quantization error

23.Derive the expressions for quatization noise power.
Ans: Input quantization noise power
output quantization noise power

24.Explain the different types of limit cycle oscillations and also the solutions
Ans: Zero input limit cycle oscillations
Overflow input limit cycle oscillations
Solutipn:scaling

25.Explain the construction and operation of channel vocoder with block diagram.
Ans : Block diagram
Explanation.


0 comments: